Cattery Mo & Co
Maine Coons

           

 

Lijst met albums
1. Poezen / Females

Onze poezen die zo nu en dan een nestje krijgen als de natuur het toelaat, of poezen die kittens gehad hebben bij ons.

2. Katers / Males

Katers die vader zijn geworden in onze cattery

3. Offspring

Kittens geboren bij cattery Mo & Co

4. Foto's diverse kittens cattery Mo & Co.

Hier staan de nestjes/kittens die geboren zijn bij cattery Mo & Co.

5. Wall of Fame

Coons die castraat zijn of niet meer bij ons in de cattery wonen.

6. Cattery foto's diverse

Leuke en mooie foto's van onze coons

7. Mo & Co on Tour

Leuke foto's van shows en kat gerelateerde uitstapjes met kattenvrienden.

8. Show Foto's

Foto's van diverse shows, een greep uit diverse uitslagen (niet compleet)

2 - Over ons en Rasinformatie Maine Coon

 Over Ons

Ik ben Monique Zweers-Daams en heb sinds 2006 Maine Coon Cattery Mo & Co.

Mijn Cattery run ik samen met mijn man Lucien en de kids. Wij wonen in Eindhoven, Noord-Brabant.

Nadat de eerste Maine Coon hier in huis zijn intrede deed zijn wij ernstig besmet met het Maine Coon virus.

Ik ben me gaan nadat de wens ontstond om te gaan fokken, meer gaan verdiepen in het ras en alles wat daarbij kwam kijken, en uiteindelijk is Maine Coon Cattery Mo & Co geboren.

Op dit moment ben ik al weer aardig wat verder in mijn cattery en het leuke en uitdagende is dat het iedere keer weer wat nieuws brengt, het is echt een deel van mijn leven geworden. En de Coons dat zijn mijn heerlijke maatjes. En ik ben trots op de kittens die hier geboren zijn.....

Onze cattery is lid van Felikat en van de Rasclub Maine Coon. 

 

 

 

Gezondheid en karakter staat bij ons voorop, maar ik fok ook op uiterlijk want een mooie coon voor het oog is ook een lust om te zien....

Onze katten worden getest op HCM/PKD/PL/FELV/FIV, op DNA (bv HCM, SMA, PKDef) als blijkt dat ouders hier niet op zijn getest en als nodig blijkt testen wij ook op HD. Niet omdat wij denken dat de Coon een ongezond ras is maar omdat wij vinden dat wij mee moeten werken aan het gezond houden van het ras.

Cattery Mo & Co is ook regelmatig te vinden op kattenshows in binnen en buitenland en zowel bij Onafhankelijke verenigingen als bij de FIFE, gewoon omdat we dat leuk vinden. Showen doen wij alleen met de katten die dat geen probleem vinden en zich op show op hun gemak voelen.

Voor meer informatie over onze katten of de cattery, of gewoon als u vragen heeft, bel of mail ons vrijblijvend.

Maine Coon Cattery Mo & Co

Monique Zweers-Daams

Leenderweg 204

5644 AB Eindhoven

040-2128843

l.zweers@chello.nl

 

 

Rasinfo

 

De geschiedenis van de Maine Coon

De Maine Coon kat is een natuurlijk kattenras uit Noord-Amerika. Men vermoedt dat hij oorspronkelijk afkomstig is uit Maine, één van de staten die samen New England vormen. Dit verklaart het eerste deel van de naam. Het tweede deel verwijst naar het populaire verhaal dat hij een product zou zijn uit de kruising van halfwilde huiskatten en wasbeertjes (raccoons). Hoewel een tabby Maine Coon met zijn gestreepte volle staart wel iets weg heeft van een wasbeer, is gebleken dat dit biologisch niet mogelijk is.

Algemeen wordt aangenomen dat de Maine Coon zijn ontstaan heeft te danken aan de import van halflanghaarkatten, meegenomen door zeelieden, die zich vermengd hebben met de aldaar wonende katten. Hierna deed natuurlijke selectie de rest, waarbij de kat zich aanpaste aan het ruwe klimaat van Maine.

De Maine Coon wordt in Amerika als volgt omschreven: een echte werkkat, gespierd, robuust en gemiddeld tot groot van afmeting, op zijn hoede, maar geïnteresseerd in zijn omgeving. Hij werd door natuurlijke evolutie gevormd om in staat te zijn te overleven in een ruw klimaat, min of meer onafhankelijk van menselijke hulp.

In New England, zijn land van oorsprong, werd van hem verwacht dat hij in zijn onderhoud kon voorzien d.m.v. zijn dagelijkse portie melk, vers van de koe, plus zijn talenten als muizenjager. Tevens werd van hem verwacht in harmonie met andere dieren en de mens te leven; vandaar zijn beminnelijke karakter. Het is dan ook geen wonder dat deze katten bij de mensen in New England zeer geliefd waren en gekoesterd werden. Als trots van de familie werd hij dan ook meegenomen naar de vroegere Amerikaanse country fairs. Hier werden door de boerenfamilies één keer per jaar hun beste vee en landbouw- produkten meegebracht en tentoongesteld om te laten beoordelen. Naast het lekkerste gebak en pa's beste stier hoorde ook de Maine Coon hierbij.

De Maine Coon was ook op de eerste echte kattententoonstellingen rond 1870 van de partij en niet zonder succes. Een bekend winnaar was Richelieu, een ca. zevenjarige blauwe of zilvertabby kater van negen kilo die diverse malen de show stal in 1884. Helaas raakte de Maine Coon met de opkomst van de voor de Amerikanen exotischer rassen zoals Perzen en Siamezen als showkat in het vergeetboek.

Aan een groep enthousiaste liefhebbers die zich aaneengesloten hebben in de Maine Coon Breeders and Fanciers Association (MCBFA) is het te danken dat de Maine Coon opnieuw erkend werd bij alle Amerikaanse verenigingen. Bij het opstellen van de standaard stond de samenstellers niet een ver fokkersideaal voor ogen maar zij wilden het ras zo houden als het in de natuur ontstaan was.

De Maine Coon werd in 1976 in Europa geïntroduceerd door Connie Condit (cattery Heidi- Ho) en Pat Robbins (cattery Gemütlichkatze). Zij waren beiden via het Amerikaanse leger gestationeerd in West-Duitsland en werden gevraagd om hun katten op een show van de 1.DEKZV te laten zien. Het enthousiasme waarmee hun katten werden ontvangen heeft de aanzet gegeven tot de erkenning van de Maine Coon door de FIFE in 1982. De Maine Coon heeft sindsdien steeds meer terrein veroverd in geheel Europa.

Karakter en uiterlijk van de Maine Coon

Onder het misschien wat wilde uiterlijk van de Maine Coon verbergt zich een aanhankelijke kat met een zeer tolerant karakter. Hij is niet opdringerig, maar wel speels (sommigen apporteren ook) en intelligent. Van nature rustig van aard en goedgehumeurd zal hij niet gauw zijn nagels gebruiken en vechtpartijen bij voorkeur uit de weg gaan.

U zult verbaasd zijn over het zachte stemgeluid als u voor het eerst een Maine Coon hoort miauwen

Het zijn katten met een natuurlijk uiterlijk en een makkelijk te onderhouden vacht. Ze worden iets groter dan gewone huiskatten, waarbij katers iets forser zijn dan poezen. Omdat het ras zich betrekkelijk traag ontwikkelt, zijn ze pas met een jaar of vier volwassen en hebben dan pas hun uiteindelijke type en vacht bereikt.

Hun verschijning is imposant door hun los uitstaande vacht, hoge poten en lange, volle staart en geeft een goed gespierde, stevige en krachtige indruk.

De brede kop heeft een vierkante snuit met een lichte welving in de neus, grote oren met haarpluizen eruit en het liefst pluimpjes aan de punten. Verwacht wordt dat de kop wordt omlijst door een kraag. De vacht is dicht, kort op de kop, schouders en poten en geleidelijk langer langs de rug en de flanken, met een enigszins ruig- en volbehaarde broek op de achterpoten en lang buikhaar. De vacht is geschikt voor alle jaargetijden. De vacht is waterafstotend en klit nauwelijks, omdat er weinig ondervacht aanwezig is en is dan ook eenvoudig te verzorgen. Eén keer in de week kammen en borstelen is meestal voldoende, waarbij u de vier 'oksels' niet moet vergeten.

Bij de Maine Coon zijn vrijwel alle kleuren mogelijk. Alleen de kleuren lilac en chocolate en de Siamese point-aftekening zijn niet toegestaan. Afhankelijk of de kat tabby, effen, blauw of zilver is, voelt de vacht stugger of zachter aan.

De Maine Coon mag niet met andere rassen gekruist worden. Als u een Maine Coon koopt, let er dan op dat er op de stamboom bij elke voorouder MC staat en geen ander ras.